MASSERIA VENEZIANO - AZIENDA AGRARIA di Alessandro VENEZIANO

L'attuale azienda deriva da quella familiare risalente alla fine dell'800 quando i nonni incominciarono ad investire in zona.
Produzione propria da oliveto curato secondo l'agricoltura integrata a basso impatto ambientale, dalla fioritura sino alla raccolta, dal titolare dell'azienda che è anche un tecnico agrario. L'azienda è sita nel Comune di Trebisacce (CS) su ampi pianori terrazzati con una superficie di circa 5 ettari interamente olivetata, ed una piccola superficie di 0,30 di arancio tardivo di Trebisacce (arancia di Trebisacce) che in zona matura nel mese di aprile – maggio e viene commercializzato sino a tutto il mese di luglio sui mercati del centro-nord.


Tecnologia di lavorazione delle olive: le tecniche di raccolta sono quelle tradizionali che prevedono l'uso di pettini manuali e meccanici, su reti e poi in cassette ventilate da 20 kg. Il sistema più diffuso di estrazione è a ciclo continuo a freddo (T. max 27 ° C), l'olio viene estratto quotidianamente entro 2 ore massimo dalla fine della raccolta in azienda e tenuto in contenitori in acciaio inox a norma CE all'interno dei locali di stoccaggio aziendale.

L'olio viene inoltre conservato in ambienti freschi, asciutti e lontano da fonti di calore ad una temperatura compresa tra i 10 e i 18°C.
In questa situazione ottimale la qualità del prodotto resta integra per oltre 24 mesi.

 

The Farm

 

The actual farm comes from the one once belonging to the owner's family. It dates back to the end of 1800 when his grandparents began to invest in that area.
It's his own production from olive trees treated according to the integrated farming with low environmental impact, from flowering until harvest, done by the owner's company who is also an agricultural technician.

The farm is located in a little town called Trebisacce (CS) on large terraced planes dating back to the Quaternary, placed at an altitude of 200 meters above sea level, with an area of approximately 5,20 hectares entirely olive grove (1500 plants) with cultivars such as Southern Carolea and Nocellara Messinese and Nocellara of Belice and a small area of 0,30 hectares of Trebisacce's late oranges, "Trebisacce's blond", that in this area ripen in May-June, and they are commercialized until the end of July in the markets of central and northern Italy.

The olive harvest starts early: at about the beginning of October with still green or just turning colored olives. The already fallen to the ground olives are not collected. Later, when the soil is worked, they are put in the ground together with the shredding of the pruning residues and weeds, in order to enrich the organic contents of the soil.

Olive processing technology: harvesting techniques are the traditional ones involving the use of manual and mechanical combs, nylon nets and 20 kg ventilated boxes. The most common method of extraction is a continuous cycle at low temperatures (max 27 ° C); the oil is extracted daily within two hours maximum from the end of the harvest on the farm and stored in stainless steel containers in the storage rooms of the farm., which are cool and dry places, away from sources of heat at a temperature between 12 ° and 18 ° C.

Under such excellent conditions, the quality of the product stays intact for more than 24 months.

High quality olive oil with typical characteristics given by the location and the perfect weather conditions that only the hills on the coasts of Calabria can offer, creating special microclimate factors which result ideal to maximize the organoleptic qualities of the extra virgin olive oil.